Allmänt, Form & Hälsa barnmat, hemmalagat, klämmisar

Egna "klämmisar"

Mat i påse s.k klämmisar är så smidigt, framförallt när man är iväg på saker och bebis blir lite hungrig.
Valentino älskar klämmisar och har alltid gjort!
Men mamma däremot är inte superglad att behöva betala ca 14 kronor per klämmis, dessutom känns det så onödigt att köpa en massa mat i plast som man slänger direkt, hur kan det vara smart för miljön?
 
Därför provade jag att göra egna klämmisar. Att köpa några påsar som sedan kan diskas och användas igen och igen är ju supersmart! Och att göra maten är ju supersmart och jag passar på när det är extrapriser på frukt och grönt när jag gör Tinos klämmisar, så varje klämmis vi gör kanske kostar oss 1-2 kronor istället. Dessutom använder vi inga tillsatser, visst det gör att de endast klarar 3 dagar i kylen men man kan ju alltid frysa om och ta upp efter hand. Är ju skönare det 😉
 
Har fått lite frågor om hur jag gör så därför jag tillägnar detta inlägget till klämmisarna. 
Jag hämtade mycket inspiration från klämmisarna man köper och sedan kollade jag runt lite på nätet med. Testade lite och anpassade helt enkelt.
 
Tino älskar normalt sätt frukt & grönsaksklämmisar så jag tar helt enkelt 1 sorts frukt och en sorts grönsak (mängd utifrån hur mycket jag har hemma) 
Tar ungefärlig lika mycket av de, delar i mindre bitar och lägger i en kastrull. Håller på lite vatten och kokar tills det är mjukt. 
 
Här har jag morötter och äpplen. 
 
Kokar tills det är mjukt, tar sedan stavmixern och mixar till en slät puré och häller i mina klämmispåsar. 
 
 
Svårare än så är det inte.
Broccoli och päron är en annan favorit här hemma, så den här gjort ett par gånger!
 
Så bara testa, jag hälften hälften på frukt och grönsaker, koka med lite vatten, mixa, klart!
 
 
Ibland gör jag även några gröt-klämmisar, det är bra om han behöver bli lite mättare när vi är iväg. Då tar jag helt enkelt 1 dl havregryn och mixar till ett pulver med stavmixern (ja det går jättebra att göra, jag lovar!)
Sedan skickar jag en banan och tar ca 1 dl frukt (päron, jordgubbe, äpple, vad som helst) och delar i mindre bitar.
Tar frukten och lägger i en kastrull, häller på ca 4 dl mjölk (eller vatten) och häller i havregrynen. Kokar sedan på mellanvärme till frukten blivit helt mjuk. Sedan kommer stavmixern fram igen och så mixar jag till helt slät och heller i klämpåsar. Tada Så enkelt!
 
Alla sorters klämmisar får man ju såklart anpassa vätskan, blir purén för tjock så häll i mer vätska helt enkelt. (Grötklämmisen blir lite tjockare när den förvarats i kylen så gör gärna den lite tunnare från början)
 
 
 
Vi har just nu de här söta klämmisarna, jag köpte mina här.
De här går bra att förvara i frysen och kan dessutom stoppas i diskmaskinen (övre hyllan) Så de är smidiga.
Kommer nog köpa några till, kanske i något annat märke så man kan jämföra?
Jag är iallafall jättenöjd och Tino älskar klämmisarna och har inga större problem att äta ur dom så här hemma är vi fullt nöjda!
 
Testa gärna själv och hör av dig med resultatet!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
[Gilla gärna inlägget]